Bokomtale: The Help av Kathryn Stockett

Tittel: The Help ( På norsk: Barnepiken)
Forfatter: Kathryn Stockett
Utgitt: 2010

Forlag: Penguin Books Ltd.
Språk: Engelsk
Antall sider: 451

Om boken:

Barnepiken beskriver forholdet mellom sorte hushjelper og dere hvite fruer i Sørstatene på første halvdel av 60-tallet. Vi befinner oss i den lille byen Jackson i Mississippi, og møter tre svært forskjellige kvinner som finner hverandre i sin felles utfordring av grenser. 22 år gamle Skeeter er en ung, hvit kvinne som ifølge hennes mor har ett viktig oppdrag; finne seg en mann og gifte seg. Selv har hun helt andre planer. Hun ser hvordan de svarte hushjelpene behandles av sine hvite oppdragsgivere og bestemmer seg for skrive ned historiene deres. Hennes to allierte er Aibileen, hushjelp og barnepike hos Skeeters venninne, og Aibileens venninne, Minny. Det er et risikofylt prosjekt for alle parter, fordi det utfordrer grensene som definerer tilværelsen deres. 

Min mening:

Etter å ha sett filmen så bestemte jeg meg for å lese boka som har over 200 millioner solgte bøker. Jeg valgte å lese på «original språket» dvs Engelsk pga jeg føler jeg kanskje går glipp av mye når jeg leser oversettelsene. Dessuten så får man trening i engelsk og får lært seg mye mer med tanke på ord foråd o.l 


Boka er sentrert rundt «Skeeter» og to svarte  hushjelper ( Minnie og abigail). Hver av kvinnene har sitt eget hoveddel av boka med et par kapitler og på den måten får vi historien på en annen måte. En måte som gir boka mer dybde.

Selvom boka er på over 400 sider er dette en bok som du vanskelig legger fra deg. Du blir dratt med inn i historien som foregår i Mississippi (Jackson) på 60 tallet hvor  raseskilet er fremdeles sterkt, og vi får et innblikk i de afroamerikanske hushjelpenes hverdag. Når jeg først startet på boka var det nesten som jeg ikke fikk sove pga jeg greide ikke å legge fra meg boka.  Språkbruken/forteller måten  i boken  er annerledes enn vanligvis. Man føler nesten som man er i sørstatene, og når både Minnie og Abigail snakker/har samtaler seg i mellom eller forteller historier;så er det nesten som man hører de. Kathryn Stockett er virkelig flink med å fortelle om omgivelsene som karakterene har rundt seg. 

Boken gir et bilde på hvordan det var å oppdra en «hvitt» barn og hvor urettferdig dette skillet som har blitt laget av det det «hvite samfunnet». Dette raseskillet var kanskje sterkere enn i sørstatene enn nordpå kan jeg forestille meg.  Ved å skrive denne boka føler jeg også Stockett tar et dypdykk i en del av amerikansk historie som kanskje ikke er den delen folk flest vil huske med stolhet.  

Selvom denne historien er fiksjon og ikke har noe holdepunkt i det virkelig liv så noe med den som kanskje får folk til tenke igjen tilbake til den tiden. Kanskje det fremdeles er sårt tema i sørstatene og at folk mener ting var annerledes enn det Kathryn Stockett fremviser i boka.Jeg har ikke fått med meg den debatten som har rast rundt boka. Så jeg kan ikke uttale meg noe særlig om den. Men etterordet  i boken skriver forfatteren selv at familien hennes har hatt afroamerikanske hushjelper når henne vokste opp i sørstatene. 

Når jeg leste boka kjente jeg på flere følelser. Det ble både masse tårer, latter og til tider kjente jeg at sinne og  frustrasjon kom frem også.
Denne boka  er en av de beste jeg har lest hittil år,og jeg skal prøve  få lest boka på norsk også. Hvis du ikke har sett filmen ennå så er det bare å  gjøre det!  Det sjelden filmen får mye av boka med seg,men denne gangen kan jeg si at jeg følte både film og bok var oppi mot like..
 

Kommer ikke på noe negativt om boken,men alle har jo ulike leseropplevelser. Min var positiv med denne.

Har du lest den boken? Hva er din mening om den?
 

4 kommentarer om “Bokomtale: The Help av Kathryn Stockett

  1. Julie

    Nei, jeg har ikke lest den. Har egentlig ikke hatt så veldig lyst til å lese den heller, tror ikke den er helt min type bok. Men problematikken den tar opp er viktig.

  2. Jeg har så lyst til å lese den boken, ikke minst se filmen. Alle skryter av den og filmen. Men jeg lurte også på å lese boken etter filmen… men får se;)

  3. @Julie: Helt enig at det tar opp et viktig tema.

    @Veronica S : Jeg likte både film og bok,og jeg tror det egentlig går for det samme om du ser filmen først eller etter. Hvis du leser boken først har du bedre mulighet til å sammeligne om filmen er bra eller ei:)

Legg igjen et svar rett under:

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..