Bokomtale: Piratenes Historie av Robert Hermansson

 Sjanger: Historie/Dokumentar
Forfatter: Robert Hermansson
Oversetter:Henrik Eriksen
Først utgitt: 1999 i Sverige (Org.tittel:  Havens Stråtrövere-om pirater,kapare og buckanjärer)
Denne utgaven :  Utgitt på norsk i 2008
Forlag: Vega
Format: Innbundet
ISBN: 9788282110303
Sider: 199
Kilde: (Kjøpt selv)

Om boka(kilde):
Pirater har herjet så lenge mennesker har fraktet varer på havet. I Piratenes historie – fra antikken til i dag møter vi dem i Middelhavet, utenfor norske- og svenskekysten, i det karibiske hav og ikke minst i det indiske hav og Stillehavet. Vi møter kjente pirater som de blodtørstige brødrene Barbarossa, Sir Francis Drake, Svartskjegg og kaptein Kidd, og mindre kjente som norske Mogens Heinessøn og kvinnene Mary Reed og Anne Boony. Vi følger dem over verdenshavene i over 3000 år på jakt etter verdifull last. Helt frem til våre dager er pirater en trussel mot sjøfarten mange steder i verden. Laster kapres, besetninger myrdes og hele fartøy forsvinner. Dette er historien om havets røvere, sjøfartens evige trussel.

 Kanskje den mest kjente «piraten»?

Når jeg kom over denne boka på salg i bokhandleren på Charlottenberg senter i Sverige måtte jeg bare ha den.

Etter å sett  Pirates of the Caribbaen x-antall ganger tenkte jeg denne ville falle i smak hos meg (og generelt for den som elsker historie).  Visste dere at  1600-1700 tallets piratangrep mest var gjort pga politiske interesser og pga ulike land lå i krig mellom hverandre. Landene utstedte slike «kaper»brev som gav folk lov til å angripe og ta tingene ombord til fiendens skip. Etter at det ble langt roligere mellom de ulike landene som kriget ble det ikke lenger gitt «kaper»brev og piratvirksomheten tok seg opp igjen.
F.eks Lå Spania og England i krig med hverandre og ofte fikk andre nasjoner kaper brev for å ta de spanske båter. Enten det var handelsskip eller krigsskip.
Nok babling om fakta,men over til boka i sin helhet. Jeg brukte en god stund på denne her boka og mye av grunnen var oversetteren eller måten oversettelsen ble gjort på. Jeg er ikke en ekspert innenfor norsk grammatikk,men vet nok til at denne boka burde kanskje fått en språksjekk/vask igjen. Det er ikke hele boka dette gjelder med enkelte deler og hvis man er en som henger seg opp i språklig feil så er kanskje denne boka å styre unna. Jeg leste videre pga jeg syntes piratenes historier var spennende. Kan hende at det er bare meg som henger seg opp i det. 
» Vi pratet om kvinnfolk og kjærester og om hvordan kvinner kunne være intrigemakere  da  en voldsom storm brøt løs. Vi skjønte hvor farlig det er å snakke om kvinnfolk om bord ,og at det  var dette som hadde forårsaket stormen» s. 109 | En dagboknotat fra en piratkaptein ved navn Cowley.


Vet ikke om ting har gått «lost in translation» fra svensk til norsk,så jeg kan ikke uttale meg om original utgaven er et bedre valg for de som kan og foretrekker å lese på svensk.  

Bortsett fra irritasjonen over enkelte språkfeil og oppsett av teksten kunne denne boka gjerne ha spredt bildene som er med litt utover boka. Jeg syntes det er spennende med illustrasjoner og bilder i historiebøker,og selvom denne her hadde det var det 8 sider skviset sammen midtveis og nesten mot slutten. Ellers så er det tettpakket med tekst og selvsagt avsnitt. 

Kort oppsummert kan jeg si at jeg likte bokas innhold og den var proppfylt med mange spennende fortellinger om pirat tokter og beryktete piratkapteiner som var brutale,men selve leseprosessen ble litt satt tilbake av lange setninger og grammatiske små feil som kunne vært rettet på. 

Hvis jeg skulle komme med en terningkast på denne boka ville det vært en svak 4er.

Disse flaggene ble kalt «Jolly Rogers» og det var vanlig at piratkapteiner hadde sine egne versjoner av  «Jolly Rogers».
Reklamer

Forfatter: I Ninas Bokverden

Jeg er en 28 år gammel kvinne fra Gjerdrum som elsker å fordype meg i bøkenes verden og levere beretninger fra de. Jeg jobber som barne- og ungdomsbibliotekar. Denne bokbloggen får du en god dose av bokomtaler,tips og boktemaer. Kontakt meg gjerne hvis du har noen boktips eller annet på : ninacg89@gmail.com

6 kommentarer om “Bokomtale: Piratenes Historie av Robert Hermansson”

  1. Uff, skrivefeil tror jeg må være en av mine pet peeves, klarer ikke å unngå å påpeke skrivefeil hver gang jeg ser det! Men historiene var sikkert interessante å lese!

  2. @Nina M: hehe,blitt mer var ovenfor skrivefeil etter at jeg begynt å lese mer bøker nå. Merker at på enkelte småforlag at det dukker opp feil her og der.

Legg igjen et svar rett under:

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s