Bokomtale: 1984

Tittel: 1984
Forfatter: George Orwell
Oversatt av: Trygve Width
Forlag: Den norske bokklubben
Utgitt: Den utgaven jeg har er fra 1983
Format: Hardcover
Antall sider: 297
Språk: Norsk (bokmål)
Kilde: Lånt på  biblioteket 

Om bokens handling:
 Kåret til en av de 100 viktigste bøkene gjennom tidene.Få av etterkrigstidens bøker har øvd større innflytelse enn George Orwells 1984, som utkom i 1949. Det er en djerv framtidsfabel som sikter inn på å avsløre totalitære systemer, og er slik sett en forsvarstale for individets rett ? og dermed minst like aktuell i dag, selv om det magiske årstallet for lengst er passert. 
Handlingen er lagt til et mørkt og dystert bysamfunn, en framtidsvisjon av London, hvor Store Bror alltid ser deg og Tankepolitiet leser innbyggernes tanker. Hovedpersonen Winston Smith befinner seg i stor fare. Hans hukommelse fungerer fortsatt, stikk i strid med styresmaktenes retningslinjer. Deres mål er å oppnå kontroll over innbyggernes bevissthet og følelser, over fortid og framtid. Og i dette prosjektet er det viktig for Sannhetsministeriet å utarbeide «nytale», et språk som skal gjøre det umulig å tenke avvikende tanker.George Orwell (1903-1950) het egentlig Eric Blair. Hans mest kjente bok ved siden av 1984 er Animal Farm (på norsk: Kamerat Napoleon) fra 1945. Orwell var en svært visjonær og politisk orientert forfatter, og er blant annet opphavsmannen bak uttrykket «Den kalde krigen».

Min mening om boka:
Etter å lest om denne boka hos Julies Bokbabbel ble jeg nysjerrig og bestemte meg for å ta fatt på denne  dystopiske romanen. Eller som det står på wikipedia»fremtidsroman».  
For oss som leser den nå er den kanskje ikke noe særlig fremtidsroman,men da den ble utgitt i 1949 var den kanskje mer gjeldende. Tittelen, 1984 har sin forklaring i at boken ble skrevet i 1948 og Orwell valgte å snu om på årstallet.

 I boka følger vi hovedpersonen «Winston Smith» som bor i London i 1984. London er på det tidspunktet et ganske dystert og mørkt sted hvor du blir overvåket av «Storebror». Partiet(Ingsoc) styrer Osceania med jernhånd og samfunnet er lagdelt hvor somsagt «Storebror» er på toppen av pyramiden. Samfunnet vi blir presentert for gjennom Smith sine øyne er et uten noe særlig følelsesliv og alt blir kontrollert til hva du tenker,spiser og jobber med .

Totaliært system  er kanskje det ordet som er dekkende for den typen samfunn vi blir møtt av.  I det samfunnet blir alle overvåket  av tankepoliti og alle som er medlem av det «ytre parti» blir hjemme overvåket gjennom en fjernsynsskjerm som fanger opp alt og som du som person må oppføre seg eksemplarisk ovenfor.

«Forstår ikke du at hele fortiden fra og med i går faktisk var avskaffet?Hvis den lever videre noen sted,er det i noen få solide ting med ingen ord på,som den glassbiten der»|s.154

Etterhvert i boka  går hovedpersonen gjennom en slags forandring og han begynner å tenke fritt  og sette spørsmål med Partiets propaganda (noe som Partiet eller Stor bror ikke vil ha noe av). Med dette setter George Orwell i gang en prosess som vi som lesere følger videre i tre deler.

«Hvis en ikke allerede kjente den,kunne man på denne bakgrunnen slutte seg til den almene struktur av Oceanias samfunn. Toppen på pyramiden er Store Bror.Store Bror er ufeilbarlig og allmektig. Hver eneste seier,hver bedrift,hver medgang,hver vitenskapelige oppfinnelse,all viten,all visdom,all lykke,all dyd,blir oppfattet som direkte resultater av hans førerskap og inspirasjon. Ingen har noensinne sett Storebror»|s.203

Den utgaven jeg hadde var fylt med fine illustrasjoner av Alan Mckenzie-Robinson og det hjalp til å skape en viss illusjon av det dystre  samfunnet hovedpersonen Smith befinner seg i.


Kort fortalt så hadde jeg en litt motstridende følelse om boka etter siste siden var vendt om.Jeg både likte boka ,men så var det også deler av den jeg ikke likte som jeg igjen  brukte ganske lang tid på å komme meg gjennom.
I den første delen av boka får vi som lesere for første gang møte hovedpersonen som tar oss med på «reisen» gjennom det samfunnet han lever i. Det er den første delen jeg slet litt med,men etter første delen var lest ferdig ble det mer og mer spennende(hvis man kan si det sånn).

Selvom det gikk treigt til tider så likte jeg boka,men det var noe jeg ikke helt kunne sette fingeren på som gjorde min leseropplevelse litt annerledes enn jeg trodde den skulle være. Jeg ble ikke helt slukt inn i historien og måtte lest et stykke før jeg følte at historien tok seg opp og lesingen gikk bedre.

På en annen side så forstår jeg godt hvorfor mange liker George Orwells forfatterskap og selvsagt denne boka. Det var jo på sin tid en annerledes bok og måten han skrev boka på kunne sees på som et angrep på datidens britiske arbeiderparti. Men som han sier i et brev til  Francis A. Henson og The New York Times Book Review i 1949:

«Min nyutkomne roman 1984 er IKKE ment som et angrep på sosialisme eller det britiske arbeiderpartiet (som jeg er tilhenger av) men fremvisning av de perversjoner… som allerede har blitt virkelighet i kommunisme og fascisme. … Scenariet som boken er lagt til er Storbritannia for å understreke at de engelskespråklige raser fra naturens side ikke er bedre enn andre og at totalitarisme, hvis den ikke bekjempes, kan triumfere overalt.»|Collected Essays(kilde)

Kanskje en litt forvirrende bokomtale,men somsagt så vil jeg gjerne anbefale denne selvom den ikke tok meg med storm . Det er jo en grunn til at den er kåret til én av de 100 beste bøkene gjennom tidene.

Noen som har lest boka?

6 kommentarer om “Bokomtale: 1984

  1. Veldig fin omtale, Nina 🙂 Jeg kommer nok ikke til å prioritere å sette på denne på øret igjen men en dag skal jeg nok komme meg gjennom den.

Legg igjen et svar rett under:

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..