Løven,Heksa og Klesskapet av C.S Lewis

Tittel: Løven,Heksa og Klesskapet

Forfatter: C. S. Lewis
Oversetter: Tormod Haugen

Utgivelsesår: 2005
Antall sider: 162 sider
Språk:Bokmål
Kilde: Lånt på biblioteket

(2. boka i «Narnia» serien som består av 7 bøker)


OM BOKEN:
Det er gjennom et gammelt klesskap Lucy, Edmund, Susan og Peter kommer til Narnia for første gang. Der hersker den mektige og onde Heksa Hvit i evig snø og is. Sammen med løven Aslan og alle gode krefter tar de fire barna opp kampen mot heksa.
For over 50 år siden skapte C.S. Lewis et univers fylt av spenning, fantasi og magi. Han kalte det Narnia, og siden den gang har millioner av lesere over hele verden funnet veien dit gjennom de sju bøkene som er blitt en av barnelitteraturens store klassikere, og som også er dramatisert og filmet.Illustrert av Pauline Baynes. 

LITT OM FORFATTEREN:

C.S. Lewis ble født i Belfast i 1898(døde i 1963). Som barn var han svært opptatt av alle eventyrene, mytene og de gamle legendene som den irske barnepiken hans pleide å fortelle. Og da han var seksten år, dukket bildet av den lille faunen med paraply og armene fulle av pakker ute i en snøkledd skog, opp i hodet hans. Men det var ikke før mange år senere, mens han var professor ved universitetet i Cambridge, at faunen fikk selskap av en ond dronning og en praktfull løve.
Historien om dem ble til «Løven, heksa og klesskapet», en av verdens mest elskede barnebøker til alle tider, og den første av de syv i Legenden om Narnia. Den uslåelige kombinasjonen av eventyr, humor, magi og spenning har gjort Legenden om Narnia til populære barneklassikere over hele verden. Da den siste av Krønikene, «Den siste striden», kom i 1956, mottok han da også den prestijefylte Carnegie Award. (kilde)

MIN MENING OM BOKEN:
Da ble jeg også ferdig med den andre boken i «Narnia-bokserien» og jeg holder nå på med den tredje boken(Prins Caspian)På onsdagen så jeg endelig den siste Narnia filmen (Reisen til det ytterste havet) og jeg ble igjen dratt inn i Narnia Universet som C.S Lewis har skapt. Men skal ikke snakket om filmene nå,men om boken «Løven,Heksa og Klesskapet».
.
I denne boka får vi det første møte med Peter,Susan,Edward og Lucy når de under krigen blir sendt avgårde til en bekjent på landet som bor i et stort og flott hus med en sur husholderske.  En dag oppdager Lucy et klesskap som står helt alene i et stort rom og etter hun sjekker ut klesskapet starter eventyret med søskene i hovedrollene der de etterhvert blir dratt inn i kampen med det gode og onde. Narnia trenger deres hjelp ettersom Heksa Hvit har gjort om landet til et evig vinterlandskap og hun knuser all motstand. Nå er Narnias skjebne i Peter,Susan,Edward og Lucy sine unge hender.
Denne boka gikk litt fortere mye av pågrunn av den utgaven jeg hadde var det stor skrift  samt at jeg hadde sett filmen før jeg tok fatt på boka og som den forrige boka fant jeg ikke riktig bildecover å ha i starten av innlegget her. Den utgaven jeg hadde var fra 1979 o,g begynte å dra på årene.  Men det gjorde ikke noe med leseopplevelsen min.
Som den forrige boka forsetter fortellerstilen med en «allvitende» og tredjeperson. Fortelleren som står «utenfor» gir oss lesere pekepinn og fyller inn hullene der det trengs. Jeg er ikke så veldig vant til den måten å fortelle en historie eller bok,men Narnia bøkene har jeg inntrykk holder en annen «stil» enn dagens eventyr/fantasy bøker for barn/ungdom. 
Men hvis jeg skal sammeligne boka med filmen vil jeg si at filmen trekker det lengste strået med denne boka værtfall. Jeg følte hovedpersonene kom mer klarere frem og jeg fikk ikke helt grepet på Peter,Susan, Edward og Lucy i boka. Men for all del så likte jeg boka og hadde en fin leseopplevelse,men ettersom jeg hadde sett filmen manglet litt av den overraskelsesdelen.  Denne utgaven jeg hadde av «Løven,Heksa og Klesskapet» hadde ikke illustrasjonene til Pauline Baynes i seg,og det savnet jeg litt.
Men nå gleder jeg meg til å lese vider i Narnia serien og skal innom biblioteket å låne de resterende bøkene så jeg har de her hjemme. Jeg har planer om å få skaffet meg en samler utgave og ha til odel & eie. Det er jo fint å ha den hus så mange kan lese for nevøen min og kanskje senere når jeg selv får mine egne. C.S Lewis sine bøker er unike og enestående,og Narnia er noe som bør «gis» videre til neste generasjon av unge så de igjen kan oppleve magien å lese om Narnia.  Selv er jeg litt «sent» ute med å oppdage bøkene til C.S Lewis , men er glad for at jeg begynte å se filmene og nå lese bøkene.
Kort fortalt er «Løven,Heksa og Klesskapet» den «første boka» vi møter søskene Pevensie (Peter, Susan,Edward og Lucy) og deres kamp mot Heksa Hvit er sentral i denne boka. Boka er lettlest og drives frem av korte kaptiler,og bra språk. En bok jeg anbefaler for de som er interesserte i eventyr og fantasy,samt vil få med seg en klassiker av barnebok.
Har du lest boka? Din mening?

3 kommentarer om “Løven,Heksa og Klesskapet av C.S Lewis

  1. Flott anmeldelse:) Liker filmene jeg også, det er de jeg er oppvokst med:) Bøkene har jeg også ikke lest for i voksen alder, men da ikke alle (Kremt de to første):) Imponerende prosjekt du har satt i gang:) Kos deg med bøkene og jeg gleder meg til å lese videre dine anmeldelser, for de siste bøkene husker jeg dårlig hva de handlet om:) Ha en fin helg:)

  2. SVAR TIL:

    GRÅBEKKAS BLOGGER: Så fint at du likte anmeldelsen:) Ble somsagt ferdig med å se den siste narnia filmen for et par dager siden og jeg gleder meg til å lese videre i serien. Er nesten halvveis i boken om «Prins Caspian» 🙂

    MARY-ANNE: Så fint å høre at du likte Narnia filmene:) Kan skjønne at bøkene ikke faller i smak hos alle:)

Legg igjen et svar rett under:

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..