Trash av Andy Mulligan

Tittel: Trash
Forfatter: Andy Mulligan
Oversetter: Sverre Knudsen
Forlag: Aschehoug & Co
Utgitt: 2011
Språk: Norsk(bm)
Format: Innbundet
Antall sider: 220
Kilde: Lånt på biblioteket

OM BOKEN:
    

«Jeg har plukket opp søppel siden jeg kunne krabbe, og folk sier alltid at «kanskje du en dag vil finne noe spennende». En dag gjorde jeg det.»
14-årige Raphael bor på en søppeldynge. Hver dag vasser han i fjell av søppel og leter etter ting han kan tjene litt penger på. Men en ulykkelig lykkedag blir hans verden snudd på hodet. Raphael finner noe veldig spesielt og veldig mystisk. Så mystisk at han bestemmer seg for å beholde det selv når politiet tilbyr en pen sum i finnerlønn.

Men snart må Raphael og vennene hans Gardo og Rat løpe for livet. De må bruke all sin kløkt og sitt mot for å holde seg unna sine forfølgere, og det er opp til de tre gateguttene å løse mysteriet og ordne opp i en forferdelig urett.

«Trash» er en utrolig spennende og sterk historie om fattigdom, vennskap, håp og mot til å endre eget liv. Boken utkommer i tolv land, og filmrettighetene ble solgt umiddelbart.
LITT OM FORFATTEREN:
 Andy Mulligan er fra London og arbeidet som teaterregissør i ti år før han reiste til Asia og deretter omskolerte seg for å bli lærer. Han har undervist i engelsk og drama i Storbritannia, India, Brasil og Filippinene. Han bor nå delvis i London og delvis i Manila.
MIN MENING OM BOKEN:
Denne boka plukket jeg med meg hjem etter å lest en omtale om den hos «Julies Bokbabbel» og hadde lenge fundert om jeg skulle lese den eller ei. Covert på boka lokket meg der jeg en dag stod på biblioteket og den ble med meg hjem somsagt og den tok tak i meg nesten fra første side.
I boken «Trash» møter vi ungguttene  Raphael, Gardo og Rat som bor samt arbeider på en søppelplass kalt Behala. En dag når Rapahel og Gardo leter gjennom alt fra råtten mat til skit,så finner de en veske med som innholder et lommebok. Inni der igjen ligger 1100 pesos og ungguttene tror de har skutt «gullfugelen» ,men lite visste de at de fant noe som ikke skulle finnes og blir med ett trukket inn i et farlig spill.
Boka er delt opp flere deler, og igjen kapitelene veksler med å bli fortalt gjennom Raphael,Gardo,Rat og andre innvolverte personer som vi lesere møter på i denne boka.  Vaskeseddelen lokker med spenning og mystisk og det er noe vi lesere får.  Historien fortelles nesten «muntlig» og guttene starter gjerne kapittelene med «Hei,det er … igjen og jeg forteller denne delen …».  Noen ganger kan det gå litt fort i svingene ettersom fortellerne skifter fort og det kanskje greit at de starter kapitlene med å fortelle hvem «jeg» stemmen er.
Selve handlingen i boka er bra samt troverdig,og  Andy Mulligan har det med å holde på leseren gjennom korte kapitler og pekepinn som leder oss lesere videre i denne fortellingen. Selve miljøskildringene er bra og det er ikke vanskelig å forestille de søppelfjellene og småungene som romstrerer gjennom søppelet. I starten av boka nevnes «Smokey Mountain» ,en søppeldynge som er i Manila(Filippinene) og det er kanskje det forfatteren bruker som holdepunkt og «inspirasjon».Det blir aldri nevnt noe særlig hvor handlingen i boka foregår,men kanskje i Filippinene eller den verdensdelen.
Språket som vi lesere blir presentert for i boka er enkelt og fortellerstemmene er tilpasset så det kommer fra «barns munn» hvis jeg kan si det på den måten. Det er kanskje noe som passer fortellingen og skaper den rammen som er nødvendig for at historien skal være troverdig.Selvom jeg likte boka og synes bokas handling var ekte,så nådde den ikke helt opp med tanke på toppscore og terningskast.  Jeg følte det var noe som manglet og historien var kanskje litt forutsigbar til tider.

Kort fortalt er «Trash» en bra barne og ungdomsbok som holder det den lover på vaskeseddelen. Vi lesere får lest en fortelling om vennskap,urettferdighet og drømmen om et bedre liv.  Disse ungguttene vi møter har store drømmer. Boka er lettlest,fin og du kommer i møte med en historie som sagt er ekte i den forstand at flere millioner lever på søppelplasser verden rundt. 

Har du lest boka?Din mening?

2 kommentarer om “Trash av Andy Mulligan

Legg igjen et svar rett under:

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..