Det er på tide med et nytt forfatterportrett og jeg er heldig å få intervjuet forfatteren Anneli Klepp( Hvis du elsker meg,Lusne Forviklinger) som er aktuell med boken «Fred i tusen biter». Besøk gjerne hennes nye nettside hvor du kan se hvilke bøker hun har skrevet og masse annet fint.
Først og fremst kan du fortelle oss litt om deg selv?
– Jeg har vært heldig og fått oppleve tilværelsen fra mange vinkler, noe som igjen har gitt meg anledning til å tenke igjennom livet fra mange sider. Resultatet av det, er at jeg gløder bare sterkere for alt jeg tror på, og at jeg har blitt en forfatter med mye på hjertet. Jeg elsker yrket mitt og er svært takknemlig for at jeg kan holde på med det jeg liker best.
Når begynte «skrivekløen» eller retter sagt lysten til å skrive bøker?
– Jeg husker godt den sterke magien jeg følte som barn da jeg som 5-6-åring hadde lært meg å lese og skrive. Det var som om jeg var i besittelse av en kraft – en kraft som jeg delte med alle store barn, ungdom og voksne. Forfatterdrømmen begynte omtrent da. Med forbilder som Alf Prøysen, Anne Cath. Vestly og Astrid Lindgren.
Din nyeste bok «Fred i tusen biter» kommer ut i september, hva handler den om? Hvor kom idéen fra?
– Hovedpersonen Norah dukket opp av seg selv, idet hun skrev seg ut av pennen min en sen kveldstime. Hun satt ensom i mørket på rommet sitt og gråt, og traff meg rett i hjertet. Det åpenbare var at Norah hadde det vanskelig. Jeg ble nysgjerrig på hvorfor. Da jeg fikk fornemmelsen av hvilke tunge utfordringer hun hadde, ble det fort klart for meg at hun trengte et motstykke. Det var da Einar dukket opp. Kjekk og grei og uten tanke på så mange andre enn seg selv, var han plutselig bare der. Selv mente han at han var på feil sted til feil tid. Einar får se noe som gjør ham urolig, og snart begynner livet hans å trekke i underlige retninger. Norah, som gjennom sin svartkledde image har fortalt verden at hun er hard og upåvirkelig, skal gradvis avsløre fortiden sin for leseren, og samtidig skjer det ting som gjør at hun utfordres i nåtiden.
Har du noen skriveprosjekter du holder på med nå?
– Ettersom jeg skriver så godt som bestandig, holder jeg alltid på med minst ett prosjekt, vanligvis flere samtidig.
Har du brukt tiden som lærer på barne-og ungdomsskolen som en slags inspirasjon til bøkene du har skrevet?
– Absolutt. Jeg elsket lærerjobben og elevene mine og lærte masse. Ikke minst lærte jeg mye om hva barn ønsker, hva de mener de trenger og hva jeg som voksen ser at barn har behov for. Dette har blitt viktige rettesnorer for meg i mitt forfatterskap.
Har du et spesielt sted hvor du kan sitte å skrive bøker ?
– Jeg har prøvd kontor, men liker ikke følelsen av ”å måtte gå på jobb”. Resultatet er at jeg og min bærbare slår oss ned nærmest hvor som helst. Men aller helst hjemme i sofaen i stua.
Hvor lang tid bruker du i gjennomsnitt på en bok?
– Det går fort et år fra det første ordet skrives til boken utgis. Iblant mer, iblant mindre.
Til de som har drøm å skrive bøker; har du noen tips til de? Hvordan de kan ta det videre fra idé til et ferdig produkt?
– Les masse, skriv masse, tenk masse, sett deg realistiske mål – og først og fremst: lev! Livserfaring er et viktig utgangspunkt for å kunne skrive reflektert. Vær nysgjerrig på andre mennesker. Bruker du ørene mer enn du snakker, kan du finne gull. De færreste blir suksessforfattere over natten. Skaff deg en utdannelse så du kan forsørge deg selv mens du følger forfatterdrømmen. Skriv om ting du kan noe om. Ta kontakt med et forlag når du mener du har et godt produkt. Vær ydmyk, men likevel fast i troen på deg selv og ditt produkt.
Av de 11 skjønnlitterære bøkene du har skrevet, har du noen du tar ekstra til hjertet? En bok som du liker godt.
– Jeg er utrolig stolt av alle bøkene mine og liker dem alle like godt på hver sin måte fordi hver og en er unik på sitt vis.
E-bøker har vært en stund på markedet, men tror du de kommer til å ta over papirbøkene i fremtiden?
– Det bør være rom for begge deler. Vi mennesker er ikke maskiner, men naturvesener. Vi er skapt med et behov for å få alle sansene våre stimulert naturlig. Maskiner og elektronikk vil aldri kunne overta det naturgitte. Ikke uten at det naturskapte kommer i ubalanse.
Hvilken forfatter har formet deg som en forfatter? Er det noen som har satt i gang det hele som har vært et forbilde?
– Ikke én, men mange. De tidligste er allerede nevnt. Roald Dahl har også vært viktig. På 70- og 80-tallet slukte jeg de fleste ungdomsbøker som da kom ut. I tillegg vil jeg nevne Cora Sandel, Henrik Ibsen, Sigrid Unset, Tarjei Vesaas, Isabel Allende, Paulo Coelho.
Hva tror du er viktig for å fremme leselysten til barn og unge?
– Dyktige formidlere som leser godt for barn. Kosen. Fellesopplevelsen. Det å ha noen å diskutere innholdet med. Et miljø med bøker, lesing, voksne og barn / unge som viser leseglede. Voksne som følger og oppmuntrer barnets lesing med interesse. Refleksjon omkring hva lesing betyr for menneskets utvikling. Lov til å legge bort en bok som oppleves som lite inspirerende.
Har du selv noen favorittbøker som du vil dele med oss?
– Alt av Roald Dahl, både for barn og voksne. Klaus Hagerups ”Høyere enn himmelen”. Jonas Jonassons ”Hundreåringen som hoppet ut av vinduet og forsvant”.
Bruker du ofte biblioteket?
– Så ofte som jeg trenger det. Vi er heldige som har så mange mange flotte, aktive bibliotek og fantastiske bibliotekarer i dette landet!
Takk til Anneli for å være med på intervjuet og jeg anbefaler alle om å sjekke ut hennes bøker! Les min omtale om «Hvis du elsker meg» her!
//bilder er linket
Hei Nina,
Jeg ville bare si at nå har jeg lagt ut intevjuet ditt med Anneli Klepp på http://www.boknett.no og skal følge med framover når jeg har mulighet på bloggen din for å se om det er noe mer vi kan legge ut. Du burde følge med på http://www.boknett.no hvis du ikke allerede gjør det, vi har alltid masse nyheter, anmeldelser osv.
Så fint høre:) Skal følge med på boknett.no:)