Inn i elden av Aina Basso

Tittel: Inn i elden
Forfatter: Aina Basso
Forlag:Samlaget
Format: Innbundet
Språk: Norsk (nynorsk)
Utgitt: 2012
Antall sider: 220
Kilde: Mottatt leseeksemplar fra forlag

OM BOKEN:

Finnmark, 1600-tallet. De to unge jentene Elen og Dorothe havner på hver sin side i den grufulle heksejakten. Elen er datter av en «klok kone», mens Dorothe er riksmannsdatter fra København. De to jentenes liv krysser hverandre da Dorothe blir giftet bort og flytter til Vardø med mannen sin.

LITT OM FORFATTEREN:

 (f. 1979) kjem frå Giske. Ho debuterte i 2008 med ungdomsromanen Ingen må vite. I 2010 følgde ho opp med ein roman for vaksne, Fange 59. Taterpige, og i år er ho aktuell med ein ny, historisk ungdomsroman, Inn i elden. Basso er fast spaltist i Nationen. Ho er utdanna historikar og bur i Oslo.
Les et intervju med forfatteren hos Flukten fra virkeligheten her!

MIN MENING OM BOKEN:

Denne boken leste jeg i midten av sommerferien,men jeg har ikke helt fått satt meg ned for å skrive om den. Ferie,bursdagfeiringer og skolestart kom i veien for å si det sånn.  «Inn i elden» er den andre romanen jeg leser som AIna Basso har skrevet og jeg har nylig blitt ferdig med «Ingen må vite» av samme forfatter(omtale kommer). Nå kan jeg med hånden på hjerte si at hun er en ny favorittforfatter og jeg anbefaler alle bøkene som hun har skrevet!

I boken «Inn i elden» møter vi ungjenta Elen som bor ilag med sin mor i Finnmark. Det er på 1600 tallet hvor heksejakten er på full gang og iløpet av boken får vi lese om ulike saker som ikke kan unngå røre en. Foruten å lese om hekseprosessene fra Elen sin side for vi høre/lese om den fra Dorothe som en er rikmannsdatter fra København som kommer til Vardø med mannen sin. Jentenes liv krysser hverandre iløpet av boka på dramatisk vis.

Tematikken i boka er jo hekseprosessene og i Finnmark ble det ca 80 «trollkvinner» dømt til døden og som oftest betydde det at de ble brent på bålet. Det er noe med hekseprosessene som alltid interesserer meg og det høres kanskje litt merkelig å være interessert i en litt brutalt del av historien. På UiO hadde jeg et delemne på et historie fag som tok for seg Trolldom i Norge på 1500-1600 tallet og iløpet av det faget skulle vi skrive et særemne om det emne. Det er jo litt trist lesing når man leser om de enkelte skjebnene og hvordan de enkelte «trollkvinnene» i dagens samfunn ville bli frikjent.  Hekseprosessene er et omfattende tema og jeg skal ikke utbrodere noe mer enn det jeg har gjort her ettersom det kan skrive sider opp og ned om temaet.

Bokene fortelles gjennom Elen og  Dorothe sine øyne,og vi får se hvordan livet er på hver side av samfunnet. Elen er datter av en «klok kone» mens Dorothe er en rikmannsdatter fra København. Dorothe blir giftet bort og sammen med mannen drar hun til Vardø hvor han skal hjelpe lensherren med «heksejakten»

Jeg skal ikke si noe særlig mye mer at boken blir bare mer og mer spennende utover,og jentenes veier møtes dramatisk. Utgangen av møtet vil endre begges liv for alltid.

Bokens 220 sider flyr unna med Aina Basso fine og til tider poestiske setninger. Du kan ikke unngå å bli dratt inn i historien fra første side og den slipper ikke tak i deg før du har lest den ferdig. Det er noe med det aspektet at deler av historien er virkelighet. Dette skjedde faktisk og det var totalt 860 norske trollfolk ble beskyldt for å være  trollmann eller trollkvinne.

«Inn i elden» er en spennende og til tider trist bok hvor hekseprosessene i Finnmark står sentralt. Skildringene fra den perioden skjer fra to ulike hold og sammen fortelles det en sterk historie.Absolutt en bok jeg anbefaler til alle sammen !

Har du lest boka? Din mening?

9 kommentarer om “Inn i elden av Aina Basso

  1. Som jeg gleder meg til å lese denne boka! Fin omtale:) Jeg har lest Taterpige, og likte den utrolig godt, og er enig i at Aina Basso er utrolig dyktig!

  2. Har lest «Ingen må vite» og den likte jeg kjempegodt. Dessverre fikk jeg ikke tid å skrive om den før den dro tilbake til biblioteket, skulle nesten ønske det, for den fortjener å bli omtalt. Men godt å høre du skal skrive om den:) Gleder meg til å lese denne, men skal lese «Fange 59. Taterpige» først siden jeg liker å lese i rekkefølge bøkene gies ut:) Takk for flott anmeldelse:) Ha en fin dag!

  3. astridterese

    jeg har lest både denne og de andre to Basso har utgitt. Jeg synes hun har et så utrolig nydelig språk. Det gjør historiene vakre selv om handlingen ikke akkurat kan kalles vakker!
    En flott omtale!

  4. Tilbaketråkk: Ingen må vite av Aina Basso | I Ninas Bokverden

Legg igjen et svar rett under:

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..