Ingen må vite av Aina Basso

Tittel: Ingen må vite
Forfatter: Aina Basso
Forlag: Samlaget
Utgitt: 2008
Format: Innbundet
Språk: Norsk(Nynorsk)
Antall sider: 158
Kilde: Lånt på biblioteket

OM BOKEN:
Året er 1734. Ingeborg er 14. Ein dag dett ho på isen, og der står Mikkel. Han hjelper henne opp. Ingeborg begynner å drøyme om Mikkel om nettene, tenke på han om dagane. Men det finst eit hinder mellom dei, ein farleg løyndom på garden oppunder fjellet.

Store, grove hender som snik seg oppover låra når mor er borte. Ein løyndom som må bli avslørt, ein løyndom som vil få alvorlege konsekvensar for alle involverte. Aina Basso debuterer med denne spennande og poetiske romanen, lagt til ei kystbygd i 1700-talets Noreg.

LITT OM FORFATTEREN(I en den av innlegget)

MIN MENING OM BOKEN:

Da begynner vi å komme ajour med de bøkene jeg har lest i juli/august. Etter å lest de 2 andre bøkene til Aina Basso så var det jo naturlig å lese den første boken hun skrev. Selvom jeg har lest bøkene hennes i litt gal rekkefølge ifht når de kom ut, har det jo heldigvis ikke noe å si ettersom alle bøkene som hun har skrevet er enkelt stående romaner.
Les min omtale om «Fange 59. Taterpige»[her] og omtalen om «Inn i elden» [her].

I denne boken følger vi ungjenten Ingeborg  et par år fremover i tid fra 1734, hvor hun møter en gutt som skal forandre på hennes tilværelse helt og gjøre at ting som har blitt holdt skjult kommer til overflaten.

Denne boken som med de andre to bøkene Aina Basso har skrevet, har grepet meg fra starten av. Foruten at det gjelder tematikken i bøkene ,så er noe spesielt med måten Basso skriver sine bøker på, som om du nesten kan føle og forestille deg omgivelsene. Kanskje rette begrepet er «realistisk».

Skal ikke si noe særlig mer om handlingen i frykt for å avsløre alt for mye,men jeg kan si at de 158 sidene flyr unna når du først setter deg ned. Vil ikke si at den er lettlest,men at du leser den gjerne ut med en gang pga historien driver deg fremover. Skal jeg små pirke på noe må det være at jeg synes slutten var litt brå. Det kan jo være bare meg som føler det ettersom jeg har lyst å lese mer om hovedpersonen og hva som skjer videre. Men foruten det er «Ingen må vite» en sterk og til tider rørende roman griper tak i deg fra starten av. Absolutt en roman jeg anbefaler videre!

Har du lest boken? Din mening?

 

 

 (f. 1979) kjem frå Giske. Ho debuterte i 2008 med ungdomsromanen Ingen må vite. I 2010 følgde ho opp med ein roman for vaksne, Fange 59. Taterpige, og i år er ho aktuell med ein ny, historisk ungdomsroman, Inn i elden. Basso er fast spaltist i Nationen. Ho er utdanna historikar og bur i Oslo.
Les et intervju med forfatteren hos Flukten fra virkeligheten her!

8 kommentarer om “Ingen må vite av Aina Basso

  1. Denne boka falt jeg for for noen år siden, og Basso er en av tre nynorsk-forfatteren som greide å få meg over «nynorsk-kneika». Jeg hatet å lese nynorsk tidligere (etter skoleårene med nynorsk-stiler og pugging av grammatikk), men det skulle heldigvis ikke mer til enn et par-tre fengende bøker som voksen, før fredspipen ble tatt fram. 😉 Taterpige-boka har jeg også lest, og nå står Inn i elden for tur. Den ble lånt på biblioteket for noen dager siden, og jeg er veldig spent på den!

Legg igjen et svar rett under:

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..