Nord-Korea av Eunsun Kim

8279006591Tittel: Nord-Korea – Ni år på flukt fra helvete-  ( Org.tittel : Coree du Nord )
Sjanger:
Biografi/ Memoar /Dokumentar
Forfatter: Eunsun Kim ( I samarbeid med Sébastien Falletti )
Oversetter : Mette Gudevold
Forlag: Pantagruel
Utgitt: 2013
Format: Pocket
Språk: Norsk (bm)
Antall sider : 224 s.
Kilde: Lånt

OM BOKEN:

I Seoul bor en student som lever et normalt liv – men ingenting ved fortiden hennes er normalt. Som liten jente flyktet hun fra verdens mest lukkede og undertrykkende diktatur, Nord-Korea.

Dette er hennes historie. Nord-Korea, 1998: hungersnøden har allerede kostet hundretusener livet. Eunsun er 12 år. Utmagret av hungersnød. Sammen med moren og søsteren har de bare en løsning: rømme til Kina for å unnslippe sult. Med dette legger de ut på en utrolig flukt. Ingen hindring stanser dem, selv ikke at de blir arrestert og hjemsendt til Nord-Korea. Der havner de i fangeleir.

Tortur, avhør og «ny-utdannelse» følger. Selv ikke dette kuer dem – de greier å rømme på nytt. Tilbake i Kina lever de som slaver uten papirer, stadig jaget av politiet. Som en siste kraftanstrengelse bestemmer Eunsun Kim seg for å krysse den mongolske ørkenen for kanskje å nå frem til friheten i Sør-Korea. Eunsun Kim har nå valgt å fortelle om sin reise, for å gi en stemme til de tusenvis av menn og kvinner som hver dag prøver å krysse grensen for å unnslippe sult og helvete i det totalitære Nord-Korea. En sterk påminnelse om at den grad av frihet vi har, er noe vi må forstå og kjempe for.

MIN MENNG:

Denne boken fikk min lillesøster til jul og etter å vært på «venteliste» på å lese den tok jeg den til meg og slukte den rett opp. Makan til en dokumentar/biografi har jeg ikke vært bort i før.  Jeg synes Eunsun Kim er en sterk og modig kvinne som tørr å stå frem ,og fortelle om hvordan det virkelig er i det lukkede og strengt totalitære Nord-Korea. Hun har virkelig gitt stemme til de utallige nord koreanere som hver dag sliter og sulter under et regime som ikke bryr seg.

I denne biografien/dokumentaren møter vi Eunsun Kim,en ung jente, som i en alder av bare 11 år begynner å skrive et testament der i hun i tussmørket prøver å overleve hungsnøden som har herjet landet.  Videre tar hun leserne på en lang reise hvor hun og familien prøver å overleve både sult, fluktforsøk og dødsfall på veien mot friheten.Historien er om en ung jentes ukuelige frihetsvilje og ønske om å leve.

Det var halvmørkt , men jeg klarte likevel å lese det jeg skrev.Det var ikke lengere strøm i leiligheten, dessuten hadde vi ikke hatt lyspærer på veldig lenge. Natten listet seg forsiktig på denne ettermiddagen i desember. Det var ikke lenger noe varme i leiligheten,men jeg merket knapt kulden,for jeg hadde nesten ingen krefter igjen. I flere dager hadde jeg ikke hatt noe å spise,og jeg kom til å dø av sult. Derfor begynte jeg å skrive testamentet mitt. Jeg var elleve år gammel.»s.10

Jeg må først fremst si at jeg er ikke den som vanligvis leser biografier eller dokumentarer så ofte,og det er noe jeg heretter skal begynne med. Det blir automatisk en helt annen leseropplevelse når du vet at det som er skrevet har skjedd. Denne boken var mitt første møte med hvor bakteppet i historien er Nord-Korea,og jeg skal ikke påberope meg at jeg er noe ekspert på forholdene der ,men det er enkelte slutninger og kanskje generaliseringer man trekker  etter å lest boken.  Det er for oss i den vestlige verden vanskelig å forstille seg hvordan det er å leve og bo i et land hvor du kan få harde straffer hvis du ødlegger eller prøve å selge et bilde av en av Kim’ene(for å bruke den termen) eller leve hver dag i uvisshet om hvorvidt du får mat.

Boken er ikke tungtvekter ifht til sideantall og det språklige halter noen ganger boken. Eunsun vier opp for det med å fortelle en sterk og gripende beretning om sin oppvekst og flukt fra Nord-Korea. Boken veksler mellom nåtid og fortid hvor nåtidens forteller er den voksne Eunsun som bor i Sør-Korea,som med ser tilbake på sitt liv. Et lite pluss og kanskje urelevant er at skriftstørrelsen i boken er stor ifht til det vanligvis pleier å være(eller ut i fra de bøkene jeg har vært borti før).

Denne 224 siders dokumentaren er mye mer en du tror  og  lysten etter å finne mer om Nord-Korea og leveforholdene er stor etter siste side er vendt om. Selvom denne boken viser en enkelt skjebne gir det oss et pekepinn på hvordan livet er i Nord-Korea og Eunsun gir oss en lite smutthull i en nokså forskanset land hvor «glansbildet» på Nord-Korea vises for verden,mens det virkelige livet er langt fra hva omverden får se når kameralinsene er skrudd av.

Hvis du skal lese en bok hvor temaet her om Nord-Korea anbefaler jeg denne på det sterkeste. Du får en gripende og sterk historie om en jente som nektet  å la drømmen om å leve i det fri stoppe henne fra fangeleir,flukt og leve i skjul under dårlige forhold i Kina. Dette er en bok som sitter igjen lenge etter siste side er vendt om.

For de som er nysjerrig gjestet Eunsun Kim talkshowet «Skavlan» i fjor høst og klippet kan du se her eller ta en kikk rett under.

3 kommentarer om “Nord-Korea av Eunsun Kim

  1. En flott anmeldelse! Jeg har også lest denne boken og ble både rystet og betatt. Det er en utrolig historie. Jeg fikk også lyst til å vite mer om Nord-Korea så neste bok jeg tok fatt på var Mørkets rike av Barbara Demick. I den finner du intervju med flere som har kommet seg til Sør-Korea og du lærer historien deres å kjenne. Anbefales!

    1. Koselig å høre at du likte omtalen min:) Skal skrive ned tittelen du nevnte . Etter jeg lest ferdig nord-korea av eunsun kim har nysjerrigheten min rundt nord-korea bare økt!

  2. Tilbaketråkk: Tips til bøker å lese i sommer | I Ninas Bokverden

Legg igjen et svar rett under:

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..