Halens historie av Yulia Horst

8202422493Tittel: Halens Historie
Forfatter: Yulia Horst
Illustratør: Daria Rychkova
Utgitt: 2013
Forlag: Cappelen Damm
Format: Innbundet
Språk: Norsk(bm)
Antall sider: 40s.
Utmerkelser: Vinner av BolognaRagazzi Award – Opera Prima (debutantprisen) 2014
Kilde: Leseeksemplar

Lyst å bla i boka? Klikk her!

OM BOKEN: 

Noe så sjeldent som en helrussisk bildebokdebut i Norge! Forfatteren er russisk ballettpedagog, bosatt i Oslo. Illustratøren er også russisk, men bosatt i Tyskland.
Sammen har de laget en svært original bildebok som er bygd på et enkelt, men besnærende premiss:

Hvordan ville livet vært om mennesker hadde hale?

Med en underfundig, nesten leksikalsk tekst og klassiske, vakre tegninger lurer Halens historie leseren inn i en hypotetisk verden – en verden befolket av mennesker med hale! Vi får se hvordan halen brukes til å formidle følelser. Hvordan den kan være til nytte når man vil flørte, eller kanskje erte. Hvordan halen preger motebildet. Hvordan enkelte har et anstrengt forhold til halen sin og med drastiske grep prøver å tilpasse seg skjønnhetsidealer. Men også mer dagligdagse forhold, som hvordan man trener halen og hvordan man unngår å bli tråkket på halen.
 

Halens historie er en vakker og herlig fremmedartet bildebok som later som den er en faktabok – om halens historie.

MIN MENING:

Med det premisset at denne boken passer (ifølge forlaget) for aldersgruppen 0-99 år åpner denne boken for en forunderlig reise for både barn og voksne.

Faktabok som ikke er en faktabok

Hvordan ville verden sett ut hvis alle menneskene skulle hatt sin hale?. En hale som passer til sitt bruk enten du jobber innenfor byggebransjen eller om du er en ballerina.  Det er med dette premisset Yulia Horst tar oss med på visuell og annerledes møte med den fiktive (og til tider morsomme)  faktaboken.

Selve boken er ikke tungtvekter med sine 40 sider,men det er noe både forfatter og illustratør veier opp mye med å vise en historie fortalt gjennom vakre og flotte bilder som på hver sin måte er unik.  Tekstmengden er passe for de yngre barna og selvom fonten på skriften er en slag «løkkeskrift» så er den ikke vanskelig å lese. Jeg testet boken for nevøen min på åtte år,  her for et par uker siden og  han slukte hele historien. Det virket som det var tegningene som fanget mest hans interesse og det gikk greit å lese boka. Boken ble lest gjennom en gang og så en gang til bare for å se på bildene nøyere.

Visuelle aspektet

Må virkelig si at illustatøren har gjort en kjempe flott arbeid med å tolke teksten. Både bildene og teksten fungerer sammen som en slags symbiose og gir hverandre «næring». Det ville vært en tam bok hvis ikke bildene eller rettere sagt illustrasjonene hadde vært der. Den putter virkelig prikken over i’en.

Selve layouten på sidene er lagt til med en gulnet side(sepia farge) og bærer nesten preg av å være «gammel» i alder. At dette er et oppslagsverk som har blitt brukt flittig i mange mange år. Foruten det så bærer boken preg å være fargerik ,men det variere litt fra side til side.

Alternativ verden

Det forfatteren byr på med denne boken etter min meningen er å vise en alternativ verden hvor det å ha hale er det som er normalt. Det å ikke ha hale er det som er uvanlig og merkelig. Hvis jeg med «voksne» øyne skal lese mellom linjene og legge min mening i boken ville jeg si at forfatteren vil vise at det er greit å skille seg ut og det er ikke noe galt i være «annerledes».

Halens historie

Forfatteren vant prisen BolognaRagazzi Award(Opera Prima)  som er en av verdens mest prestisjetunge bildebokpriser.Som det stod i mailen fra Cappelen Damm om boken :

Det er arrangørene av barnebokmessa i Bologna, verdens ledende internasjonale bokmesse for barne- og ungdomsbøker, som årlig deler ut Bologna Ragazzi Award. Prisen er en internasjonal bildebokpris som går til de beste bidragene sendt inn fra forlag fra mange land. I år har ulike forlag i mer enn 40 land sendt inn sine kandidater – alt i alt omkring tusen titler – som har konkurrert i de fire kategoriene Fiction, Non-Fiction, New Horizons og Opera Prima (debutantprisen). Det er i sistnevnte kategori Halens historie har gått til topps. Fra juryuttalelsen om Halens historie: «an astonishingly mature and culturally literate debut. […] Every aspect of life and relationships is explored in relation to this theme. […] The artist skips between colour and black and white, drawing with an eye for anecdotal detail human interaction

Les mer om prisen her!

Bunn og grunn er dette en magisk, fantasi full og flott illustrert faktabok som vil ta med deg og de du eventuelt leser den for inn en annerledes verden hvor det å være annerledes er normalt. Har du ikke lest den vil jeg anbefale den!

Lest boken? Din mening?

Reklamer

Forfatter: I Ninas Bokverden

Jeg er en 28 år gammel kvinne fra Gjerdrum som elsker å fordype meg i bøkenes verden og levere beretninger fra de. Jeg jobber som barne- og ungdomsbibliotekar. Denne bokbloggen får du en god dose av bokomtaler,tips og boktemaer. Kontakt meg gjerne hvis du har noen boktips eller annet på : ninacg89@gmail.com

Legg igjen et svar rett under:

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s