Bergtatt av Huldra

kaoshjerteTittel: Kaoshjerte
Forfatter: Lise Forfang Grimnes
Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2014
Format: Innbundet
Språk: Bokmål
Antall sider: 359 s.
Kilde: lånt bok

 

OM BOKEN:

Minja er seksten år og våkner forslått og uten hukommelse i blokka hjemme på Stovner. Hun drømmer om hender som trekker henne ned i myra, om jenter med kuhaler, om en mann vakker som underjorden selv – og plutselig husker hun prisen for å ha besøkt sin forbudte mormor den sommeren: Å miste bestekompisen Josef for evig og alltid. «Kaoshjerte» er en fortelling som balanserer mellom virkelighet og mystikk, og som handler om vennskap, røtter og det å ha tillit til seg selv.

 

MIN OMTALE:

INFO FØR DU LESER VIDERE!
Denne bokanmeldelsen ble opprinnelig publisert på bloggen «Bibliotekarstudenter anmelder ungdomsbøker» oktober 2014. Det var et arbeidskrav i faget «Moderne Skandinavisk Littertur» som bestod å lese, og deretter holde fremføring om boken(hvor formidling til ungdom står i fokus) og ikke minst skrive en anmeldelse av boken på en blogg.  Jeg har tidligere lenket til anmeldelsen på bloggen her,men ikke vist hele. Så under har du den i «fulltekst».
  Anmeldelsen er endret litt ettersom jeg har lagt merke til at deler av teksten har blitt borte når jeg har «klippet» og limt inn på blogg.no. Forfatteren har etter jeg publiserte innlegget også blitt nominert til kulturdepartementets debutantpris 2014(noe jeg håper hun vinner!)

 

****

Enkelte familiehemmeligheter er begravet dypt av en god grunn.

 Lise Forfang Grimnes har vært student ved NBIs forfatterutdanning og «Kaoshjerte» er hennes første roman. Hun lever av å være forteller og har i ti år turnert med ulike forestillinger i «Den Kulturelle Skolesekken». Hun holder kurs og foredrag rettet mest mot ungdom, men også formidlere som lærere og bibliotekansatte. Forfatteren har en bokblogg hvor hun blogger under navnet «KNIRK».

 

Forfatteren drar oss lesere inn i en mytisk verden hvor eventyr er bakteppe. Handlingen i boken sentrer rundt 16 årige Minja som bor i Stovner med sin mor Kine, og hennes bestevenn Josef. Enkelte ting er godt begravet i fortiden av en god grunn. Dette er noe som Minja sårt erfarer da hun i slutten av sommerferien våkner opp forslått og lettere mørbanket i leiligheten på Stovner uten å huske hva som skjedd de siste par ukene. Etterhvert som dagene går begynner bitene å falle på plass, og Minja forstår at hennes hukommelsestap har noe med hennes families fortid, og hvorfor bestevennen Josef er sporløst forsvunnet.

 

Forfatteren spiller på det mytiske rundt norske eventyr og fletter inn dette godt i historien der vi som lesere blir presentert for den karakteristiske Huldra som med sitt vakre ytre og sang lokker med seg både kvinner og menn inn i berget hvor de blir bundet der til evig tid. Hun presenterer et troverdig bilde av det overnaturlige som skjer, og ved å bruke Huldra som er velkjent i norske eventyr/sagn styrker det historien ytterligere ved at vi fra før av har en viss kjennskap til dette vesenet.

 

Boken kan med første øyekast virke uoverkommelig med sine 368 sider, men det er noe som skyves fort til side der forfatteren tar oss lett med inn i historiens plott og store linjer. Historien fordeles over 3 ulike deler som igjen har sine egne korte kapitler. De tre delene viser ulike deler av historiens gang, og er ikke skrevet kronologisk. Dette kunne fort blitt forvirrende, men forfatteren løser dette bra ved hjelp av datomarkeringer ved forsiden til hver del, som igjen gjør at vi som lesere ser hvor vi er i historiens gang. I første delen følger vi Minja som sliter med å forstå hva som har skjedd med henne og ikke minst bestevennen. I del to settes vi tilbake i tid til før starten av sommerferien hvor forfatteren legger grunnlag for del 3, hvor klimakset i historien er størst og alle bitene faller på plass.

 

Ved hjelp av flotte og til tider vakre miljøskildringer og god tekstflyt, blir leserne dratt med videre i historien og boken blir nesten umulig å legge fra seg. Karakterene i boken skildres troverdig og jeg tror kanskje at målgruppen kan kjenne seg igjen i de små «verdensproblemene» Minja har på sine skuldre foruten å finne bestevennen og nøste opp i familiens fortid. Selv om boken ikke helt greier å styre unna den klassiske «trekantdrama» blir det gjort på en ryddig måte uten at det trekker ned historien. Men hva er en god fantasy roman uten litt trøbbel på kjærlighetsfronten midt oppi det hele?

 

Jeg tror nok at denne boken vil falle smak hos målgruppen ungdom mye på grunn at den har et enkelt språk og tekstflyt som er veldig bra, og det er heller ikke noen dødpunkter i løpet av boken. De korte kapitlene bidrar til å føre historien videre, og selv om historien til tider ble litt forutsigbar for min del, hadde forfatteren lagt inn en del cliffhangere og overraskelser som på en kløktig måte gjorde at du måtte lese et kapittel til for å vite hva som skjer videre. Med denne boken skaper forfatteren grunnlag for et bra forfatterskap, og personlig ønsket jeg at boken ikke skulle ta slutt der jeg med en gang ble dratt inn i universet som «Kaoshjerte» foregår i, som ikke er så ulik den vi lever i nå. På denne måten skapes det ikke avstand som det gjerne gjøres i fantasy romaner hvor ofte handlingen er satt til en fiktiv verden og samfunn.

 ***

3 kommentarer om “Bergtatt av Huldra

  1. astridterese

    Det tok meg litt tid å komme inn i denne boken, men etterhvert så elsket jeg den 🙂 Håper virkelig hun vinner masse priser for den 🙂

  2. Tilbaketråkk: Tips til bøker å lese i sommer | I Ninas Bokverden

Legg igjen et svar rett under:

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..