Steinvokteren av Kazu Kibuishi

steinvokterenkazukibuishiTittel: Steinvokteren (Amuletten #1) *
Org.tittel: The Amulet
Forfatter: Kazu Kibuishi
Illustratør: Kazu Kibuishi
Oversetter: Olav Bjørge
Forlag: Fontini Forlag
Utgitt:2015
Språk: Bokmål
Antall sider: 185s.
Sjanger: Tegneserie
Kilde: Kjøpt selv
*Inngår i en serie.

omboken

Faren til Emily dør i en dramatisk bilulykke, og resten av familien overlever bare så vidt. Etter noen år må Emily, moren og lillebroren Navin flytte inn i oldefarens hus på landet for å spare penger. Blant oldefarens merkelige oppfinnelser og tegninger, finner Emily en amulett som hun knyter rundt nakken. Samtidig beveger noe seg i skyggene i biblioteket, og på kvelden hører de merkelige lyder fra kjelleren. Moren til Emily ber dem vente mens hun forsøker å finne ut hva det er. Emily hører et skrik. Hun tar med seg lillebroren og går ned, men så løser kjellertrappen seg opp like under dem, og de ramler inn i en annen verden: Alledia. Et blekksprutliknende monster har fanget moren. Ved hjelp av amuletten drar Emily og broren på en ekspedisjon for å redde henne. Amuletten viser seg å kunne gi Emily enorme krefter hvis hun bare lærer seg å styre den. Hun møter sin oldefar, og de merkelige og sjarmerende robothjelperne hans. Så setter de ut på en farefull og dramatisk reise for å finne moren, og for å redde Alledia. Amuletten er en utrolig spennende og vakker lettlest-serie. En fortelling om modige barn, merkelige skapninger og kampen mot det onde.

minmeningomboken

Etter langt om lenge fikk jeg endelig somlet meg til å lese denne (flotte) tegneserien, som er starten på en episk reise i forfatter/illustratør Kazu Kibuishi sitt univers. Hvor vi (spente) lesere følger søskenparet Emily og Navin i deres jakt på å finne moren deres.

La oss spore litt tilbake;  historiens utgangspunkt starter da faren til Emily og Navin dør i en tragisk bilulykke, der både Emily og Moren såvidt berger livet sitt.  Noen år etterpå bestemmer moren seg for å flytte til et nokså falleferdig hus på landet,  som har tilhørt oldefaren til Emily og Navin.  Det er klart at dette huset trenger litt TLC (trust, love and care) og den lille familien setter i gang med å vaske ned huset og rydde.  Det gamle huset inneholder mange rom og deriblant oldefaren sitt bibliotek som inneholder mange av hans rare og merkelige oppfinnelser. Emily finner på sin oppdagelsesferd en vakker amulett som hun tar på seg. Senere på kvelden i det familien har lagt seg til å sove, hører de et leven i kjelleren. Moren går så ned i kjelleren for å sjekke hva dette skyldes.

Søskenparet hører moren skriker og løper ned for å se hva som har skjedd. I det de kommer ned kjellertrappen ser de moren blir tatt av et ekkelt blekksprutlignende vesen. De starer jakten på dette vesnet og faller plutselig ned i en annen verden. Nemlig det mystiske og til tider skumle landet Alledia.  Amuletten som Emily fant i oldefarens bibliotek leder dem  til enda et falleferdig hus der de møter på sin oldefar Silas Charnon(som ligger for døden). Før han dør forteller han at Emily er den utvalgte og at hun med amuletten er Steinvokteren.  Midt i alt dette må hun bestemme seg om hun vil påta seg rollen som steinvokteren og om hun kan stole på de nye hjelperne sine.

Amuletten: Bok 1
Et litt dårlig mobilbilde av Emily og Navin der de kommer til Silas Charnon siste hvilested i landet Alledia.

***

Der tror jeg slutter handlingsresymet og lar resten være opp til de nye leserne av serien. Jeg kunne proppet dette innlegget full av bilder fra serien, men jeg velger å la være(less is more som de sier). Det er noe spesielt og unikt med bildene og ikke minst måten Kibuishi illustrerer boken på .  Jeg er ikke ekspert på tegneserier og kan ikke slenge rundt meg med teknisk sjarong. Men fargevalget og måten tegneserierutene er bygget opp passer historien bra etter min mening.  I løpet av boken byr Kibuishi på vakre helsides illustrasjoner, som du gjerne blar tilbake til for å ta innover deg igjen på nytt.

Boken er lettlest og tar tak i deg med en gang du åpner boken. Med et nokså høyt tempo blir de 185 sidene boken består av slukt. Jeg brukte litt lengere tid på boken ettersom ville «spare» boken inntil neste bok kom i posten (noe som den ennå ikke har gjort).  Men jeg kan lett se at denne boken (og ikke minst bokserien) blir slukt av unge lesere fort og kan fungere som en slags «inngangbillett» til et større leseunivers! =)

På baksiden av boken blir denne serien presentert som en lettlest-serie og det kan jeg underskrive på. Men som det blir skrevet på Barnebokkritkk.no , er «denne boka er lettlest uten å være lettvinn».   Jeg kan si meg enig det forfatter av det innlegget skriver om at det kan kreve litt av en leser der du må kunne både tolke bildene og tekste om hverandre.  Enkelte deler av boken har forfatteren helsides illustrasjoner og enkelte sider uten noe særlig tekst uten om lydeffekter.   Der det er tekst er det gjerne med stor og klart skrift , og mye lydeffekter som er vanlig i tegneserier.

Steinvokteren er først bok i en «Amulett»-serien og skal ettersom jeg har fått med meg bestå av ni bind.  Det har hittil kommet ut 5 bind i serien: Steinvokterens forbannelse, Byen bak skyene, Det hemmelige rådet og Alveprinsen.  Dette er en serie som ikke er frittstående og du må nødt å lese bindene i riktig rekkefølge.

Tilslutt  (og kort oppsummert) vil jeg si at denne serien passer både for jenter/gutter i alderen 9-12 år som liker historier med mye spenning ,  en eller to doser fantasy og action.  Boken er somsagt lettlest der historien består mange av flotte og vakre illustrasjoner,  men også lite og  forståelig tekst.  Forfatteren har skrevet og illustert en fantastisk tegneserie som du med en gang du åpner boken, blir dratt med på en utrolig reise med søskene Emily og Navin.  Selv om denne bokserien er myntet for barn vil jeg også anbefale den for den litt eldre leseskaren og gjerne voksne som liker tegneserie.

Serien har også fått sin egen Facebookside, sjekk den ut her! (på norsk)

hardulestboken

2 kommentarer om “Steinvokteren av Kazu Kibuishi

  1. Tilbaketråkk: Mine bokfavoritter i 2016 – I Ninas Bokverden

  2. Tilbaketråkk: Velkommen til Alledia – I Ninas Bokverden

Legg igjen et svar rett under:

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..